ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ TO ΔΙΚΤΥΟ

   
  2ο ΤΕΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

   
  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΕΥΗΣ

   
  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΛΕΙΝΩΝ

   
  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΙΜΟΥ

   
  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΙΛΩΤΑ

   
  ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΚΤΥΟΥ

   

[ @ΡΧΙΚΗ ]

     

© 2006, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ & ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ:
ΠΑΠΑΧΑΡΙΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
Καθηγητής ΠΕ18 Μηχ. Εμπ. Ναυτικού
Υπεύθυνος ΓΡΑΣΕΠ Αμμοχωρίου

 3ο Κ.Π.Σ. - 2ο Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ.
 ΜΕτρο 2.4. - Ενεργεια 2.4.1.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ 2.4.1 ε

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
CAREER EDUCATION AND COUNSELING PROGRAMS
 IN SCHOOLS
Έργο συγχρηματοδοτούμενο από Κοινοτικούς (75%)
και Εθνικούς (25%) πόρους

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέρους Θεματική:  
«Τα παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής μας
και οι προοπτικές ανάπτυξης του τόπου μας»

Υπεύθυνος καθηγητής
Κουρεμπανάς Αλέξανδρος,
ΠΕ03

Μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα:
Αργύρη Ανέστης, Γιάγκος Μιχάλης, Καπουράνη Ελένη, Κούρτζου Σοφία, Πιτούλη Μαρία, Στεργίου Ελευθερία.


Ως επισκέπτης των Πρεσπών μαγεύεσαι από τη φυσική ομορφιά του τοπίου, εντυπωσιάζεσαι με την υψηλή βιοποικιλότητα, γνωρίζεις την ιστορία και τον πολιτισμό χαζεύοντας τις βραχογραφίες της μεγάλης Πρέσπας και την εκκλησία του Αγίου Αχιλλείου, περιπλανιέσαι στα γραφικά χωριά με τους λιγοστούς (δυστυχώς για όλους μας) κατοίκους, γεύεσαι τις τοπικές γεύσεις, με πρωταγωνιστές το γριβάδι και τα φασόλια, ευφραίνεσαι με τον τοπικό οίνο και το τσίπουρο και φυσικά γίνεσαι ο διαφημιστής της.

Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι οι Πρέσπες δεν είναι μόνο οι λίμνες, ότι οι οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων δεν περιορίζονται μόνο στην αλιεία ή τη φασολοκαλλιέργεια; Πόσοι γνωρίζουν ότι στην Πρέσπα λειτούργησε επιτυχώς κάποτε κονσερβοποιείο;


 

Επιλογή θέματος - σκοποί

Έτσι οι μαθητές του Γυμνασίου Λαιμού – Λ.Τ. επέλεξαν ως θέμα τους τα παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής τους, με σκοπό να προσεγγίσουν με μια ερευνητική πλέον ματιά επαγγέλματα που ασκούνται ακόμη και σήμερα και αποτελούν τον αιμοδότη της περιοχής, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να φωτίσουν άγνωστες πτυχές τους.


Μεθοδολογία

Για να προσεγγίσουμε το θέμα, συντάξαμε ερωτηματολόγια χωρισμένα σε θεματικές ενότητες, αρκετά εκτεταμένα, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να λάβουν με βάση αυτά συνεντεύξεις από πρόσωπα του οικογενειακού ή φιλικού τους περιβάλλοντος που ασκούσαν ή ακόμα ασκούν παραδοσιακά επαγγέλματα.

Πλεονέκτημα στην όλη προσπάθεια μας ήταν το γεγονός ότι, επειδή οι μαθητές μας προέρχονται από διαφορετικά χωριά της περιοχής των Πρεσπών και αρκετοί από αυτούς βοηθούν τους γονείς τους στις εργασίες, μπορέσαμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του επαγγελματικού χάρτη της περιοχής των Πρεσπών.

Η εργασία μας, κατόπιν συζήτησης, επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες:

  • Αλιεία

  • Κτηνοτροφία

  • Γεωργία (φασολοκαλλιέργεια)

  • Κονσερβοποιείο

  • Προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής και προτάσεις για το μέλλον


 

Αξιολόγηση

Το πιο σημαντικό κομμάτι της ενασχόλησης μας με το πρόγραμμα ήταν ότι οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν περισσότερο με θέματα που άπτονται της καθημερινής τους ζωής και προβληματίστηκαν αφενός για την τύχη των παραδοσιακών επαγγελμάτων της περιοχής τους και αφετέρου για το μέλλον του τόπου τους.


 

Συμπεράσματα

Η έρευνα μας κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

  • Η αλιεία ασκείται σήμερα από τους κατοίκους των παραλίμνιων οικισμών και αποτελεί δευτερεύουσα ασχολία ή χόμπι για τους περισσότερους Πρεσπιώτες. Η πορεία της μέσα στο χρόνο είναι φθίνουσα.

  • Η κτηνοτροφία (κυρίως εκτροφή βοοειδών και αιγοπροβάτων) θεωρείται αποδοτική και με την κατάλληλη στήριξη θα μπορούσε να γίνει αποδοτικότερη.

  • Η φασολοκαλλιέργεια έχει γίνει πλέον μονοκαλλιέργεια και πραγματικά δε θα ήταν υπερβολή αν έλεγε κάποιος ότι δεν υπάρχει Πρεσπιώτης που να μην καλλιεργεί φασόλια. Τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος η βιολογική καλλιέργεια φασολιών.

  • Η σύντομη αλλά επιτυχή λειτουργία του κονσερβοποιείου στην Κούλα απέδειξε ότι: α) πώς δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και β) τα τοπικά προϊόντα μπορούν να προωθηθούν στην αγορά επιτυχώς και με άλλους τρόπους.

  • Τέλος, συνειδητοποιήσαμε για μια ακόμη φορά ότι η περιοχή των Πρεσπών είναι πραγματικά ευλογημένη. Διαθέτει μια τεράστια δυναμική ως περιοχή, αξιοζήλευτη πραγματικά. Βουνά, λίμνες, φυσικό περιβάλλον, υγροβιότοπο, εθνικό δρυμό, χιονοδρομικό κέντρο (Βίγλα), ορειβατικά μονοπάτια, δυνατότητες για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, παραδοσιακούς οικισμούς, διασυνοριακή θέση (τριεθνές!!!), αυθεντικά τοπικά προϊόντα, εθιμικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.


 

Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς; Τίποτα. Το μόνο που χρειάζεται είναι αξιοποίηση όλων αυτών και ανάδειξή τους με σωστό προγραμματισμό και οργάνωση χωρίς προχειρότητες και αυτοσχεδιασμούς, όχι ως ψηφίδες αλλά ως ένα ολοκληρωμένο και αψεγάδιαστο ψηφιδωτό, στο οποίο ο παράγοντας άνθρωπος θα συνυπάρχει αρμονικά με τη φύση.